Naš historijat

Judo savez Bosne i Hercegovine u Hamiltonu – Kanada 1993. godine primljen je u Svijetsku Judo Federaciju i Evropsku Judo Uniju. Za vrlo kratko vrijeme naš savez postaje jedan od najaktivnijih saveza u Evropskoj Judo Uniji. Od tog perioda do danas naši klubovi I takmičari ne prestaju sa aktivnostima, te održavaju sva zvanična domaća takmičenja i aktivno učestvuje u programima EJU I IJF i učestvuje na svim Svijetskim i Evropskim takmičenjima, Kongresim i drugo.

Kao jedan od organizovanijih saveza u Evropi 2003. godine dobija organizaciju Evropskog Judo prvenstva za juniore i junirke, te dobija pohvale Kongresa EJU za vrlo uspješnu organizaciju, također je povjerena i organizacija Evropskog Judo Prvenstva za kadete i kadetkinje 2008. godine, Evropska prvenstva za seniore i seniorke U23 2010. godine , te ponovo nakon 10 godina Evropsko prvenstvo za juniore i juniorke 2013. godine. Kruna naših orgnaizacija je Svjetsko prvenstvo za kadete i kadetkinje koje se održalo 2015. godine u Sarajevu. Godine 2006. zvanično ulazi u kalendar EJU organizacija Evropskog judo kupa “Evropa kup – Sarajevo open“ koji se uspješno održava do danas.

Rezultatski smo najuspješniji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini, koji su svojoj riznici posjeduje 26 Evropskih medalja, 3 Svjetske, 2 medalje za Olimpijskih Igara za mlade, 5 Mediteranskih, te na desetine medalje sa zvaničnih međunarodnih takmičanja kao što su Masters, Grand Slam, Grand Prix, Evropa Open, Evropa kupovi i Balkanska prvenstva.

Bez sumnje se možemo pohvaliti da smo jedni od najorganizovanijih sportskih udrženja, koji se uspješno dokazuju na takmičarskom i organizacijskom planu, te u narednim godinama očekujemo još veći napredak.

Sponzori